Bir koltuk, sizi bir lamba, bir sehpa derken evinizi baştan aşağı yenilemeye itiyorsa suçlu siz misiniz yoksa Diderot Etkisi mi? Bazı mağazaların labirent gibi koridorları ya da markaların cazip dünyasında nasıl birer alışveriş savaşçısına dönüştüğümüzü merak ettiniz mi hiç? Önceleri Twitter olarak bilinen X platformunda @ccemalcobanoglu isimli kullanıcı bu durumu güzelce anlatmış, gelin biz de öğrenelim. Detaylar içerikte. ?
Kaynak: 1
Twitter’da @ccemalcobanoglu adlı kullanıcı, Diderot Etkisi’ni ve markaların bunu kullanıp tüketicileri nasıl etkilediğini açıkladı:
Evden çalışan pek çok kişi, fonksiyonel ve estetik bir çalışma alanı oluşturmak için adım adım ekipman ve mobilya edinir.
Bu süreç, çoğu zaman bir masa ile başlar ve aydınlatma, kablo düzenleyici, rahat bir sandalye, vazo ve pano gibi öğelerle devam eder.
Bu durum, 18. yüzyıl Fransız filozofu Denis Diderot ve onun ‘Diderot Etkisi’ olarak adlandırılan bir gözlemiyle örtüşür.
Diderot, kendisine hediye edilen gösterişli bir sabahlık giydikten sonra, çevresindeki eşyaların ne kadar eski ve uyumsuz olduğunu fark eder ve yeni bir sandalye alarak başlar, ardından masasını ve diğer eşyalarını değiştirir.
Bu etki, zaman geçtikçe modern pazarlamada da kendini gösterir.
IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad, insanların satın alma davranışlarını anlamada ve onları daha fazla tüketime teşvik etmede bir dehaydı.
Kamprad, bu pazarlama stratejisini mağazalarına da taşıdı ve ziyaretçilerin sırasıyla dolaşmaları gereken, bir arada düzenlenmiş oda sergileriyle tanınan bugünkü IKEA mağaza düzenini oluşturdu.
IKEA, bu yaklaşımı televizyon reklamlarına da taşıyarak tüketicileri doğrudan veya dolaylı olarak birden fazla ürün satın almaya yönlendirdi.
Kamprad, aç insanların daha az alışveriş yaptığını fark edip mağazaların içine restoranlar açarak bu sorunu da çözdü.
Bugün IKEA, 68 milyar dolarlık geliriyle dünya çapında en büyük mobilya markasıdır.
IKEA’nın başarısını ve pazarlama stratejilerini anlamak, günümüzde hemen hemen her sektörde uygulanan Diderot etkisi temelli satış ve pazarlama politikalarının neden bu kadar yaygın olduğunu açıklamaya yardımcı olur.