-
Haber7 – ÖZEL
Filistin İsrail savaşıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) işlevsizliği eleştiri konusu olmaya devam ederken yeni bir skandal ortaya çıktı. BM Unicef direktörünün bir ‘silah baronu’ ile evli olduğu, kocasının İsrail’de kullanılan misket bombaları üreticilerine devasa fonlar aktardığı tespit edildi.
‘SİLAH BARONU’ İLE EVLİ
1 Şubat 2022’den beri Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörlüğü görevinde bulunan Catherine Mary Russell’ın, ‘silah baronu’ BlackRock Yatırım Enstitüsü Başkanı Thomas (Tom) Donilon ile evli olduğu öğrenildi.
DİREKTÖRÜN KOCASI, YASAKLI BOMBALARIN FONCUSU
Obama döneminde ABD’nin 22. Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Tom Donilon’un dünyanın en büyük fon yöneticisi olan şirketi, İsrail’in Gazze’de kullandığı “misket bombası” gibi yasaklı mühimmatlara fon sağladığı belirtiliyor.
2020 yılında Independent’in İngilizce sitesinde yayınlanan “Tasarruflarınız uluslararası anlaşmalar kapsamında ölümcül silahları yasaklayan firmalara nasıl yatırılabilir?” başlıklı haberine göre; BlackRock Yatırım Enstitüsü aracılığıyla sıradan vatandaşların haberleri dahi olmadan “yasaklı bombalar”a yatırım yapıldığı kaydedildi.
Tom Donilo’nun şirketinin, silah üreticilerinin en büyük foncusu olduğu vurgulanıyor.
DİREKTÖRDEN ‘İKİYÜZLÜ’ AÇIKLAMA: HER GÜN 420’DEN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLÜYOR
Bir yandan Donilon, yasaklı ‘misket bombası‘ ve silah üreticilerine fon sağlarken diğer taraftan ‘silah baronu’ eşi olan UNICEF Genel Direktörü Russell, ikiyüzlü açıklamalarıyla dikkat çekiyor.
31 Ekim’de konuşan Russell, bölgede yaşanan çatışmaların en fazla çocukları etkilediğini söyledi. Russell, “Gazze’de her gün 420’den fazla çocuk öldürülüyor veya yaralanıyor, bu bizi derinden sarsması gereken bir sayı” şeklinde konuştu. “İsrail’de de Filistin bölgelerinde de çocukların bütün hayatları boyunca sürebilecek, korkunç bir travma yaşadığını” söyleyen Russell, Gazze’deki okul, hastane ve konutların yıkıma uğratıldığını belirtti.
____________
4800’Ü ÇOCUK 9770 KİŞİ KATLEDİLDİ
Gazze’de yasaklı bombalarla soykırım uygulayan İsrail, 7 Ekim’den bugüne dek 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın olmak üzere 9 bin 770 Filistinli katledildi. İsrail’in vahşi saldırılarında en az 24 bin kişi yaralandı.
Hava saldırılarında misket ve fosfor bombaları kullanılırken çok sayıda hastane, okul, fırın, konut gibi sivil yerleşim yerleri işgalci Siyonistler tarafından bombalandı.
MİSKET BOMBASI NEDİR?
Misket bombası birkaç futbol sahası büyüklüğündeki bir alana yayılan çok sayıda patlayıcıyı içermektedir. Bir uçaktan atılabilir veya karadan ya da denizden fırlatılabilir. Ana bombanın patlamasıyla içerisindeki alt bombalar uçuş sırasında serbest bırakılır ve yere düşer. Bu alt bombaların sayısı ise bazen onlarca bazen ise yüzlerce olabilmektedir. Ana bombanın patlamasıyla birlikte içerisindeki bombacıklar hemen patlayacak şekilde tasarlanmasına rağmen alt bombaların üçte biri patlamamakta ve siviller için ölümcül bir risk oluşturmaktadır. Dolayısıyla patlamayan alt bombalar bir nevi mayın özelliği taşımaktadır. Bu da taraflar arasındaki silahlı çatışmalar dursa dahi kazara bu mayınlara temas eden sivillerin yaşamına mal olma potansiyeli taşımaktadır.